domingo, enero 21, 2007

Pescado salado seco - Salted dried fish



Another culinary discovery, here in Israel. Thanks to Russian immigrants and my sane curiosity: the salted dried fish! So we were hurrying to buy some stuff, white cheese, for example, before Shabat started, in the Russian supermarket around the block (yes, here, as compared to Argentina, you say the Russian supermarket and not the Gallego supermarket), and we were hungry. So there I saw this bag with fish that I always see everywhere but never buy and asked to the guy at the counter how do you eat it. He said, "with beer is great, like peanuts or popcorn". So we bought some beers. What a discovering! They are totally addictive! They smell like anchovy (that, after all is also a salted fish), and they are hard and fibrous, so watch your teeth. It is the fish version of the South African meat billtong, or Argentinian charqui, as we called it when it existed (salted meat was exported as slave food, 4º grade schoolbook, if you remember). Afterwards, with all our fresh meat available in Argentina thanks to the refrigeration we forgot about salted things. So since now, for me always beer with fish together!


Otro descubrimiento culinario, aquí en Israel. Gracias a los inmigrantes rusos y a mi sana curiosidad. El pescado seco salado! Resulta que fuimos de apuro antes de que empezara el shabat a comprar queso blanco al almacén del ruso de la esquina (sí acá también se puede decir eso, acá el papá de Manolito es ruso, no gallego), y fuimos con hambre. Entonces vi esta bolsita con el pescado a la que nunca le doy bola y le pregunté al de la caja con qué se comía. Me dijo, "con cerveza queda muy bien, como parte de una picadita". Así que compramos unas cervecitas. Qué descubrimiento! Son totalmente adictivos! Tienen como olor a anchoas (que a fin de cuentas es también un pescado salado), y son duros y fibrosos, así que hay que tener cuidado con los dientes. Es la versión en pescado del billtong de carne sudafricano, o charqui, como se le decía en Argentina cuando existía (la carne salada era exportada como comida para esclavos, manual de 4º grado, si se acuerdan). Luego, con toda la carne fresca disponible gracias a la refrigeración nos olvidamos de las cosas saladas. Así que desde ahora, para mí cerveza con pescado siempre.